Can a league or club charge a fee for lodging a vilification complaint?
Rule- Australia
- AFL
- Community football
- Vilification policy
- Peek Rule
- Policy Handbook 2026
- All ages
- 2026
- Club committees
No. A controlling body may charge an administration fee for some written complaints, but it must not charge a fee for lodging or administering a complaint about an alleged breach of the vilification and discrimination rule (Section 10) or the safeguarding children rule (Section 11).
Source: Handbook (February 2026), Section 23.1(c).
Added 24 Oct 2026