What do we do when the Referee calls for a measurement?
Rule- Canada
- Football Canada
- Tackle football
- Chain crew
- Game day
- 2026-27
- Volunteers
- When the ball becomes dead and a measurement might be needed, the ball is not moved from where it became dead until the Referee checks whether the yards have been gained.
- When the Referee requires a measure, the Down Judge marks on the chain the spot corresponding to the far side of the cross stripe farthest from the ball within the span of the distance chain, and has the Yardstick Official bring the distance chain to the Referee.
- Only the on-field captain of each team is permitted in the vicinity of the measurement.
- The Referee may decline a request for a measurement if satisfied beyond all reasonable doubt that a first down has or has not been made.
- A sideline conference between coaches and players is legal during a measurement.
Source: Canadian Amateur Rule Book for Tackle Football 2026-2027, Rule 1 Section 4 Article 3, Rule 2 Section 7 Article 4, Rule 1 Section 13 Article 2, and Case Book comment 3-4-1.
Added 25 Oct 2026