What if we think the opposition has too many players on the field?
Rule- South Africa
- SA Rugby
- Club rugby
- Senior
- World Rugby laws
- 2026
- Captains
Under World Rugby Law 3.3, a team may object to the referee about the number of players in the opposing team.
- If the opposition has too many players, the referee orders their captain to reduce the number.
- The score at the time of the objection stands.
- The sanction is a penalty.
Under Law 3.1, each team may have no more than 15 players in the playing area during play, although a match organiser may allow matches with fewer players a side.
Added 22 Oct 2026