What do I do if the field umpire has not noticed my out of bounds signal?
Rule- Australia
- AFL
- Community football
- Boundary umpires
- Ages 9+
- Laws of Australian Football
- 2026
- Umpires
Keep signalling until a field umpire notices you (Law 8.2.3(a)(i), Laws of Australian Football 2026).
Once the field umpire notices:
- they stop play and direct that the ball be taken to where it crossed the boundary line
- the ball is then thrown in by you, or kicked back into play if it was out on the full
- this applies even if a goal or behind was scored in the meantime, in which case the field umpire directs the goal umpire to annul the score
- it does not apply if a free kick or fifty-metre penalty was awarded before the field umpire noticed your signal
When you are directed to throw in, the field umpire may recall a throw-in that, in their opinion, gives no opportunity for the ball to be contested.
Added 24 Oct 2026