What spikes and shoes are allowed?
Rule- Australia
- Australian Masters Athletics
- Masters athletics
- Track and field
- Ages 30+
- 2026/27
- Athletes
- WMA rules
The maximum spike length is 7mm for track events and 9mm for field events. Only Christmas tree or pyramid spikes may be used, and needle spikes are not permitted. Call room staff, chiefs and referees check spikes on athletes' shoes, and the Local Organising Committee should give the spike length and type suitable for the track in the entry form and programme.
Under WMA Competition Rule 5.13.3, any shoe used in competition must have a sole no thicker than 40mm, except that a shoe containing spikes must have a sole no thicker than 30mm.
Updated 24 Oct 2026