When is a player offside?
Rule- South Africa
- SAFA
- IFAB Laws of the Game
- Assistant referees
- Senior
- 2026/27
- Match officials
Law 11 (2026/27)
Offside position (not an offence in itself): any part of the head, body or feet is in the opponents' half (excluding the halfway line) and nearer the opponents' goal line than both the ball and the second-last opponent.
- Hands and arms of all players, including goalkeepers, don't count. The upper boundary of the arm is the bottom of the armpit.
- A player level with the second-last opponent, or the last two opponents, is not in an offside position.
Offside offence: a player in an offside position when the ball is played or touched by a team-mate is penalised only for becoming involved in active play by:
- interfering with play: playing or touching a ball passed or touched by a team-mate
- interfering with an opponent: clearly blocking their line of vision, challenging them for the ball, clearly attempting to play a nearby ball when this impacts on them, or an obvious action that clearly impacts on their ability to play the ball
- gaining an advantage: playing the ball or interfering with an opponent after it rebounds or deflects off the post, crossbar, a match official or an opponent, or after a deliberate save
A player in an offside position who receives the ball from an opponent who deliberately played it (including a deliberate handball, but not a deliberate save) is not considered to have gained an advantage.
No offence if the player receives the ball directly from a goal kick, throw-in or corner kick.
Sanction: indirect free kick where the offence occurred, even in the player's own half.
Updated 22 Oct 2026