Can I come onto the field of play?
Rule- South Africa
- SAFA
- IFAB Laws of the Game
- Assistant referees
- Senior
- 2026/27
- Match officials
Only in limited situations (Laws of the Game 2026/27):
- Free-kick distance: you may enter the field to help control the 9.15 m (10 yards) distance (Law 6).
- Consultation: when the referee needs to talk to you directly, you may advance 2-3 metres onto the field if necessary. Both of you should face the field while talking, so you aren't overheard and can keep watching the players.
For disciplinary matters, eye contact and a basic discreet hand signal to the referee may be enough. As a general rule, avoid obvious hand signals; any discreet signals should have a clear meaning agreed in the pre-match discussion.
Added 22 Oct 2026