Can the referee ask me to keep time or help with other decisions?
Rule- Australia
- World Rugby
- Community rugby
- World Rugby Laws 2026
- All ages
- 2026
- Assistant referees
- Touch judges
Yes. Under Law 5.4 the referee keeps the time but may delegate it to either or both assistant referees or an official time-keeper, signalling any stoppage to them. In a match without an official time-keeper, if the referee is in doubt about the correct time, the referee consults either or both assistant referees.
Under Law 6.13 the referee may also consult assistant referees about matters relating to their duties, the law relating to foul play and timekeeping, and may request assistance related to other aspects of the referee's duties.
Added 24 Oct 2026